Boeken

‘Liniecrossers’ van Jelle Simons beschrijft de geschiedenis van de liniecrossers van Groep Albrecht, de frontkoeriers van het verzet.

Historicus Jelle Simons doorzocht archieven in binnen- en buitenland, sprak met nabestaanden en betrokkenen en kreeg inzage in het archief van het voormalig hoofd van de Nederlandse inlichtingendienst, Jan Marginus Somer. Aan de hand van zijn bevindingen reconstrueerde hij de totstandkoming en activiteiten van verzetsgroep de liniecrossers in een spannend beschreven geschiedenis.

Tijdens de laatste zes oorlogsmaanden brachten de liniecrossers van Groep Albrecht hun kennis van de waterwegen in en rond de Biesbosch in stelling om de frontlijn tussen bezet en bevrijd Nederland 374 keer te doorkruisen. Tijdens deze levensgevaarlijke tochten brachten zij overheidsfunctionarissen, geallieerde piloten en talloze vogelvrij verklaarden naar het vrije zuiden, onder wie de Britse brigadegeneraal John Hackett. In omgekeerde richting vervoerden de liniecrossers geheim agenten, wapens en omvangrijke hoeveelheden medicijnen naar het door honger en onderdrukking gekwelde noorden.  

Jelle Simons vertelt in ‘Liniecrossers’ het complete verhaal: van de lokale geschiedenissen van liniecrossers uit Sliedrecht en Werkendam tot de oprichting en ontwikkeling van Groep Albrecht en de manieren waarop deze landelijke spionage-organisatie de Biesbosch gebruikte als illegaal doorgeefluik tussen vrijheid en bezetting.  

Liniecrossers, Frontkoeriers van het verzet, verschijnt in april 2021 (Omniboek Uitgevers) en is vooruit te bestellen via bol.com.

In opdracht van Kick Uitgevers schreef ik mee aan het standaardwerk ‘Feyenoord de Grootste’, het meest omvangrijke voetbalboek ooit in Nederland geschreven. Naast bloemrijke biografieën over voetbaliconen als Ruud Gullit, Willem van Hanegem en Jószef Kiprich verrijkte ik dit boek met longreads over de impact van de Eerste Wereldoorlog op voetbalclub Feyenoord en het opmerkelijke levensverhaal van Harry Waites, Feyenoord’s eerste kampioenstrainer. Feyenoord de Grootste verscheen in september 2016.

In 2014 werd mijn masterthesis (UvA) ‘The Great European Cup-Final: de mobilisering en militarisering van het Britse voetbal in de Eerste Wereldoorlog’ bekroond met de SSIW scriptieprijs. Daarbij werd de thesis gepubliceerd in het boek Kroniek van de Eerste Wereldoorlog (Uitgeverij Aspekt)